سیستم های غیرفعال اتلاف انرژی :
استفاده از سیستم های غیرفعال اتلاف انرژی روش مؤثر در کا ستن از اثرات زلزله در ساختمان ها است . نقش عملی این سیستم ها اضافه نمودن میرایی ساختمانها و به تبع آن کاهش دامنه تغییر مکانها و نیروهای ناشی از اثرات زلزله در سازه است .
امروزه ثابت شده است كه طراحي سازه ها بصورتي كه براي مقابله با زلزله هاي شديد رفتار كاملا الاستيك داشته باشند، از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه نمي باشد. در نتيجه در طراحي سازه ها از روشهايي مانند كنترل غير فعال سازه ها در برابر زلزله استفاده مي شود.
در اين روش، برخي اعضاي سازه اي خسارتهايي را در هنگام زلزله هاي شديد متقبل مي شوند تا بدين وسيله تلاشهاي وارد بر اعضاي اصلي سازه مانند ستونها كاهش يافته و از اين طريق سازه از آسيب هاي عمده در امان بماند.
پدستالها عبارتند از ستونهای بتنی کوتاه و کم آرماتور و حتی گاهی بدون آرماتور که عموماً روی پی های بتنی اجرا شده و روی آنها صفحه زیر ستون نصب شده و سپس ستونهای فلزی روی صفحه نصب میگردد. این ستونها بدلیل ابعاد نسبتا زیاد ( از نظر عرضی زیاد و ارتفاعی کم) جزء ستونهای لاغر محسوب میشوند و لذا تحمل مقاومت فشاری آنها بسیار زیاد میباشد.
دلایل استفاده:
۱) زمانیکه بخشی از ستون فلزی داخل خاک مدفون باشد که به جهت پوسیدگی آن از پدستال ها در همان بخش استفاده می کنند.
۲) زمانیکه ارتفاع ستون فلزی زیاد باشد و به جهت مهار کردن لاغری آن در بخشی از آن به طرف پی از پدستال استفاده می کنند.
۳) زمانیکه لنگر در پای ستون یا نباشد یا کم باشد.
۴) زمانیکه در بخش زیر زمین ساختمان با ارتفاع حدود۳ متر بخواهیم فضای قابل استفاده داشته باشیم.
۵) زمانیکه بخواهیم بخش زیر زمین ساختمان را بجای ستونهای فلزی با پدستالهای بتنی اجرا و در حقیقت پدستالها با پی تولید یک پی جدید بنماید و در محاسبات سازه به صورت پی وارد شود.
۶) زمانیکه بخواهیم ستونهای اکسپوز (در نما و دید) فلزی از کف به بالا باشد.
نکته۱: توصیه شده پدستال ها فقط زمانیکه لنگر در پای ستون نیست استفاده شوند در غیر اینصورت محاسبات آنها مانند ستونهای بتنی بوده و آرماتورهای مورد نیاز را باید محاسبه کرد.
نکته۲: جهت خرد نشدن سطح پدستال معمولاً از یک شبکه مش آرماتور ضعیف تا حد نمره ۱۴ روی پدستال و زیر صفحه زیر ستون استفاده میکنند.
منبع : ایران سازه
هنگام ساخت و ساز ساختمان هاي تحت نظارت ، در صورتي كه ارتفاع ملك جديد الاحداث از ساختمان هاي همسايه ها ارتفاع بيشتري پيدا كند ، مي بايست سلامت و كاركرد دودكش هاي تجهيزات گرمايشي همسايه ها با دقت زيادتر در دو زمينه زير حفظ گردد.
- جلوگيري از تخريب و مسدود شدن توسط نخاله بنايي.
- بالا بردن ارتفاع دودكش همسايه با رعايت فاصله جانبي از ملك جديد الاحداث.
بديهي است مسئوليت حفظ ايمني كاركرد دودكش هاي همسايه مجاور به عهده كليه مهندسان ناظر ساختمان جديد الاحداث مي باشد. لطفاً جهت اطلاعات بيشتر درخصوص موارد فني به مديريت گاز سازمان مراجعه فرماييد.
نواع روشهای پایدارسازی گود
روش مهارسازی
در این روش برای مهار حرکت و رانش خاک، با استفاده از تمهیداتی خاص، از خود خاکهای دیواره کمک گرفته میشود ابتدا در حاشیه زمینی که قرار است گودبرداری شود در فواصل معین چاههایی حفر میکنیم. عمق این چاهها برابر با عمق گود به اضافه مقداری اضافه برای شمع بتنی انتهای تحتانی این چاهها است
پس از حفر چاهها در درون آنها پروفیلهای I شکل یا H شکل قرار میدهیم به منظور تامین گیرداری و مهاری کافی برای این پروفیلها، انتهای پروفیلها را به میزان 25/0 تا 35/0 عمق گود پایینتر از رقوم کف گود در درون بخش شمع ادامه میدهیم و در انتهای پروفیلها نیز شاخکهایی را در نظر میگیرم
سپس شمع انتهای تحتانی را که قبلا آرماتوربندی آن را اجرا کرده و کار گذاشتهایم بتن ریزی میکنیم. بدین ترتیب پروفیلهای فولادی مزبور در شمع مهار میشوند و پروفیلهای فولادی همراه با شمع نیز در خاک مهار میگردند. پس از اجرای مراحل فوق عملیات گودبرداری را به صورت مرحله به مرحله اجرا میکنیم.